旗津

旗津地區在台灣清治時期至日治,為大竹里旗後街、烏松庄、中洲庄的轄區。1673年,旗後媽祖宮建廟。清國於1862年在此設立旗後海關分關,旗後正式開港通商,萬帆聚集,成為高雄的首善之區。臺灣日治時期,1898年,日本在此設立高雄第一所學校-打狗公學校(今旗津國小)。1909年設打狗區役場於旗後,但在1920年設立高雄街後,區役場被遷往哨船頭。1925年,日本取「旗鼓堂皇,津粱永固」之義,改地名為「旗津」。旗津漁港位於旗津區中段,鄰高雄港主航道及風車公園,為本市近海漁業中心,海風涼爽宜人,海產豐富新鮮,港邊賞船眺望85大樓,從不同的角度欣賞高雄港灣城市建築的天際線,更令人心情愉悅;海風、海產與賞船實為旗津漁港最大特色。

(資料來源:維基百科

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s